11Mar

NasvetUporaba in shranjevanje masažnih in eteričnih olj

Pri masaži najpogosteje uporabljamo olja. Le-ta nam omogočajo, da naše roke lepo in gladko drsijo, preprečujejo trenje in zatikanje ter hranijo kožo masiranca. Poleg masažnih olj, pa lahko pri tretmaju uporabljamo tudi eterična olja, kot dodatek nosilnemu olju za masažo ali kot aromaterapevtski pripomoček za odišavljanje prostora.


Nosilno olje - Sončnica
Rastlinsko olje sončnice naredi kožo gladko in svilnato.

Z uporabo olja pri masaži si omogočimo, da nam roke gladko in enakomerno drsijo, med samo masažo ne izgubljamo ritma, onemogočimo trenje in zatikanje, obenem pa z oljem hranimo kožo masiranca.

Olje izberemo glede na stanje kože in poraščenost masiranca, glede na roke maserja in glede na del telesa, ki ga masiramo.

Med masažnimi olji se najpogosteje uporablja rastlinska olja, kot so mandljevo, arašidovo, olivno, avokadovo in sončnično. Ta olja ne vsebujejo parafinskega olja, ki je derivat nafte.

V spodnji tabeli so prikazani učinki mandljevega in olivnega olja.

Olje Učinki
Mandeljevo

Univerzalno olje za vse tipe kože. Izvrstno preventivno sredstvo za strije, kožo vlaži, mehča, pomirja in hrani.

Lešnikovo Hladno stiskano olje uporabljamo za nego mastne in aknaste kože. Se hitro vpija, najboljše deluje, če se ga meša s kakšnim drugim rastlinskim oljem.
Sončnično Uporabno za nego vseh tipov kože. Kožo naredi gladko in svilnato.
Olje pšeničnih kalčkov Olje pšeničnih kalčkov vsebuje veliko vitamina E. Uporablja se za nego razpokane kože in las. Uporabno je za odpravljanje strij.
Avokadovo Olje avokada je bogato z vitamini, se hitro vpija. Kožo vlaži in mehča. Če ga uporabljamo za masažo, ga dodamo v bolj redko olje (npr. sončnično, marelično, mandljevo).
Marelično Olje marelice je izjemno dobro za masažo in nego suhe, zrele in prehitro ostarele kože. Pomirja razdraženo kožo, jo mehča in prehranjuje.
Makadamijevo Olje makadamije je hitrovpijajoče olje, zato ni primerno za masažo, razen če ga mešamo s kakšnim drugim rastlinskim oljem. Uporablja se za nego s soncem opečene kože.
Jojobino Jojobino olje se uporablja za pripravo preparatov za nego kože in las. Nikoli ga ne uporabljamo samega, dodajamo ga v druga rastlinska olja (10 – 20%). Primerno je za vse vrste kože, za nego las in lasišča. Deluje protivnetno, kožo vlaži in preprečuje izsuševanje, jo obnavlja in naredi bolj elastično.

Olivno

Kožo mehča in hrani, pospešuje celjenje brazgotin in rast novih celic. Nekateri ga uporabljajo tudi pri revmatičnih bolečinah in bolečinah v sklepih.

Pri uporabi olja pri masaži moramo biti pozorni tudi na primerno količino le-tega. Prevelika količina olja (»telo plava v olju«), kar se pogosto pojavlja kot začetniška napaka, nam onemogoča pravi stik z masirancem. Več olja lahko nanesemo le na hrbet, na porasle dele telesa in na sprednjo stran stegen. Tudi premajhna količina olja lahko predstavlja težavo, saj lahko povzroči trenje, kar je za masiranca neprijetno in ga lahko tudi peče.

Pri vtiranju olja moramo biti pozorno še na naslednje:

 • olja nikoli ne nanašamo direktno na masirančevo telo
 • olje vlijemo v dlan (pol čajne žličke)
 • pomanemo dlani, da se olje razmaže in segreje
 • olje naj ne kaplja po masirančevem telesu
 • vtiramo v telo (del, ki ga masiramo)
 • po obrazu nanesemo masirančeva lastna olja ali kreme (zaradi pogostih alergij)

Pri pripravi olja za masažo lahko rastlinskim oljem dodajamo tudi eterična olja, s katerimi dosežemo dodatne učinke.

Eterična olja

Eterično olje - Mandarina
Eterično olje mandarine je priporočljivo za odišavljanje prostorov, saj umirja stres in dobrodejno vpliva na duševno utrujenost.

Eterična olja vsebujejo številne vitamine, naravne antibiotike in antiseptike, zaradi česar imajo številne zdravilne učinke. Tako zdravljenje s pomočjo eteričnih olj ali rastlinskih esenc imenujemo aromaterapija.

Preden začnemo eterična olja uporabljati, se je dobro z njimi seznaniti. Vsako olje ima namreč drugačno sestavo, drugačne učinke, drugačen način uporabe, pa tudi drugačen način pridobivanja.

Eterična olja uporabljamo za masažo in za odišavljanje prostorov. Pri masaži jih uporabljamo, kadar želimo izboljšati čustveno in telesno počutje masiranca. Eterična olja vedno mešamo z masažnimi olji! Ne smemo jih nerazredčenih nanašati na kožo! Mešamo jih sproti (da ne oksidirajo) v razmerju 1 kapljica eteričnega olja na 2 ml nosilnega olja.

Eterična olja lahko uporabimo tudi za odišavljanje prostorov, kar imenuje aromaterapija v prostoru. Z dovoljenjem masiranca uporabimo eterična olja, s čimer ustvarimo prijetnejše in bolj zdravo ozračje. V posodico kanemo nekaj kapljic eteričnega olja, dolijemo vodo in prižemo svečko.

Pri uporabi eteričnih olj moramo biti pozorni:

 • da nerazredčenih eteričnih olj ne uporabljamo (izjemi sta sivka in čajevec)
 • na alergije (pri masiranju) – obvezno opravimo preizkus na komolcu
 • da eteričnih olj ne uporabljamo v večjih odmerkih, kot je priporočeno

Uporaba nekaterih eteričnih olj je odsvetovana:

 • v času nosečnosti
 • pri otrocih
 • pri ljudeh z epilepsijo (uporaba olj z močno vonjavo, še posebej evkaliptusa)
 • pred sončenjem (eterična olja, ki povečajo občutjivost kože – fototoksična)
 • med homeopatskih zdravljenjem

Spodnja tabela prikazuje učinke nekaterih eteričnih olj.

Eterično olje Učinki

Sivka

Uporabno za očiščenje zraka v prostoru. Deluje razkužilno, proti stresu, nespečnosti, pomirja in sprošča.

Evkaliptus

Ima močan protivirusni in očiščevalni učinek na dihalni aparat. Poživlja, izboljšuje koncentracijo in spodbuja učenje.

Mandarina

Imenujejo ga tudi otroška radost, spodbuja radost in veselje, deluje protistresno in pomaga pri nespečnosti.

Rožmarin (kt. Cineol)

Deluje antibakterijsko, spodbuja cirkulacijo, dviguje krvni tlak, spodbuja koncentracijo.

Limona

Primerna za odišavljanje prostorov, pomaga pri slabi koncentraciji.

Čajevec

Uporablja se pri aknah, gljivicah, prhljaju. Spodbuja imunski sistem, pomaga pri stresu in živčnosti.

Sladka Pomaranča

Ustvarja sproščeno in prisrčno ozračje, pomaga pri tesnobi in živčnosti. Uporablja se kot dodatno olje pri odpravljanju celulita, pomaga pri nespečnosti.

Poprova meta

Pomirja in ohlaja, pomaga proti krčem, pri migrenah, glavobolih in utrujenosti. Spodbuja koncentracijo.

Shranjevanje olja:

Vsa olja shranjujemo v temnih zamašenih steklenicah ali temnih zaprtih plastenkah, pri temperaturi do 18° C. Posebno pazljivi moramo biti pri eteričnih oljih, ki so povečini hitrohlapljiva in na toplem izparijo, v hladilniku pa kristalizirajo. Ko masiramo, olje segrejemo tik pred masažo. Segrevamo ga v topli vodi ali blizu grelca.

Po novem lahko dobite vsa našteta olja tudi v spletni trgovini Galen.si.