06Okt

NasvetMasaža – najbolj iskrena in pristna umetnost dotika …

Za vsakega človeka je dobro, da se nauči masirati. Zelo dobro je namreč, da vsak človek pozna osnovno znanje o svojem telesu, torej anatomijo in fiziologijo. In to znanje najlažje prevaja v prakso skozi masažne tehnike. S tem spoznava delovanje telesa, z njeno pomočjo vpliva na izboljšanje težav gibalnega aparata, hkrati pa razveseljuje vse ljudi, svoje bližnje in tudi ostale, če se s tem ukvarja profesionalno.

V prijetnih prostorih podjetja Higeja d.o.o., sem se sproščeno in v radostnem zanosu pogovarjala z Željkom Radmanovičem, programskim vodjo in svetovalcem za nacionalne poklicne kvalifikacije, manualnim terapevtom in tuinologom, predvsem pa preprostim in izjemnim človekom, ki združuje ljudi skozi izobraževanja masaž.

In kako se je pričelo? S toplim pozdravom rok… ‘Svojim tečajnikom vedno znova ponavljam, da ima dotik čarobno moč. Ljudje smo lačni dotika’, je dejal Željko. ‘Masaža je zares pristna in iskrena oblika dotikanja, namenjena za druženje, za razvoj socialnih stikov, zelo radi pa učimo masaže tudi otroke v osnovnih šolah,’ dodaja.

Higeja d.o.o. je podjetje, ki vedno znova ostaja sinonim za vrhunsko, strokovno bogato organizacijo izobraževanj na področju vseh vrst masaž in za vse ljudi. Njihova resnična strokovnost se kaže v tem, da delodajalci vse bolj povprašujejo po kadrih, izobraženih prav v Higeji, hkrati pa se ‘naši tečajniki (statistika je pokazala, da 80% njih) vedno znova vračajo sem, saj se s spoznavanjem več tehnik poraja vedno več vprašanj, ki jim na naslednjih tečajih poiščemo vrsto odgovorov. Ljudje radi prihajajo sem, da se družijo in se hkrati s tem naučijo še nekaj uporabnega,’ dodaja Željko.

Vodilo Higeje je, da ‘mora imeti organizator izobraževanj licenco ustreznega ministrstva, predavatelji naj so kakovostni, hkrati pa naj se v eni ustanovi opravi celoten postopek od začetka do konca izobraževanj, torej do poklica’. Vse to pa tudi vrhunsko udejanjajo. Sami so prejeli licenco Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve Republike Slovenije za izvajanje postopkov za ugotavljanje in potrjevanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij za maserja / maserko in za refleksoterapevta / refleksoterapevtko.

V Higeji pravijo, da je prav za vsakega človeka dobro, da se nauči masirati. Zelo dobro je namreč, da vsak človek pozna osnovno znanje o svojem telesu, torej anatomijo in fiziologijo. In to znanje najlažje prevaja v prakso skozi masažne tehnike. S tem spoznava delovanje telesa, z njeno pomočjo vpliva na izboljšanje težav gibalnega aparata, hkrati pa razveseljuje vse ljudi, svoje bližnje in tudi ostale, če se s tem ukvarja profesionalno. ‘Na naša izobraževanja prihajajo prav vsi – kuharji, dimnikarji in drugi, ki ne bodo zamenjali svojih poklicev, ampak jih veseli učenje ter razveseljevanje drugih, so umetniki.’

Masažnih tehnik je veliko, znano je, da smo Slovenci namreč željni znanja. Čeprav Higeja sledi trendom izobraževanj v tujini, pa slovenska zakonodaja še vedno zaostaja za njim. ‘Tako programi za šole še vedno niso na dovolj visokem nivoju, kot je to že urejeno v tujini,’ pravijo.

Kljub vsemu pa v Higeji vsi predavatelji sledijo trendom izobraževanj v svetu in tako poučujejo vse tehnike, kot jih poučujejo tudi v tujini – Klasična masaža, Tuina masaža, Refleksna masaža stopal, Kraniosakralna terapija, Športna masaža, Kineziotaping 1 in 2, Limfna drenaža, Terapevtska masaža hrbta, Shiatsu masaža, Tajska masaža, Anatomija in fiziologija. Poleg teh bodo v naslednjem šolskem letu 2009/2010 izvedli še nova izobraževanja, in sicer tečaje Aurikoloterapije ter uporabo ventuz (ljudski metodi s posodobljenim pristopom). Želijo tudi, da bodo ponovno in za dlje časa gostili predavatelja z Jukatana, ki je že v tem letu pokazal nekaj osnovnih pristopov k Masaži telesa po metodi starodavnih Majev.

In katero tehniko je najbolje uporabiti? ‘Ko maser obvlada več različnih tehnik, bo iz svojega nabora znanja uporabil samo tisto, kar trenutno telo zahteva. To lahko primerjamo z glasbo. Glasba je umetnost, tudi masaža je. Najprej se morate naučiti igrat instrument, da bi lahki improvizirali. Enako pri masaži. Improvizirate na osnovi znanja, iz katerega se razvije čutenje, takrat je terapija uspešna.’  Zelo pomembno pa je po Željkovem mnenju tudi, da je masaža plod užitka – tako maserja kot masiranca. Le takrat, ko sta oba vodena odprto dajati in prejemati, je namreč masaža najbolj učinkovita.

Učinkovitost masaže v Higeji podpirajo še z raznimi pripomočki za tečajnike z namenom, da le-ti v eni hiši pridobijo vsa znanja in potrebna orodja za pričetek delovanja. Sem spadajo oblačila, masažne mize in vse tisto, kar lahko omogoči tečajnikom strokovno izvajanje masaže.

In še – tečaji Higeje so primerni za vse ljudi, vseh starosti (tudi za otroke, ki s tem razvijajo socialne veščine, in za starejše, ki s tem prispevajo k svoji radosti). Izvajajo tečaje za začetnike, kot tudi nadaljevalne tečaje. Njihovo vodilo je, da vse kandidate poznajo poimensko, hkrati pa jim sledijo v njihovem razvoju.

Vsi, ki začutite, da bi se udeležili tovrstnih izobraževanj, pridite v njihove prijetne prostore v Ljubljano, na Preglov trg 15 in v Koper na Cankarjevo 5. In pohitite, saj se bodo v Ljubljani kmalu selili v nove, večje prostore. In ko boste opravili tečaj, se lahko pridružite vsem tečajnikom vsako sredo, na veselo druženje, izmenjavo izkušenj ter na praktično obnavljanje znanj, pridobljenih v tečajih.

Njihova spletna stran, kjer boste izvedeli še več, je www.higeja.si.

Vedno znova pa slišim njihov najljubši stavek –  ‘Pred besedo je bil dotik…’ Naj vas ta popelje v svet masaž, svet Higeje – boginje zdravja.

Avtor: Tjaša Cepuš

Objavljeno: www.pozitivke.net