18Jan

NasvetHavajska masaža Lomi Lomi

Havajska masaža Lomi Lomi je del tradicionalnega zdravilskega izročila, ki se preko zdravilcev – šamanov prenaša iz roda v rod.  Beseda Lomi Lomi pomeni preprosto masaža, podvojena beseda Lomi pa poudarja njeno pomembnost. Havajci verjamejo, da masaža zdravi na telesni, duševni in duhovni ravni, zato je njihov pristop k pacientu celostni.

Duilio La Tegola, Masaža in filozofija Lomi Lomi.

Izvor masaže Lomi Lomi je v polinezijski masaži imenovani Kahiloa, ki so jo izvajali njihovi šamani v havajskih templjih. Šamani so kralje masirali tako dolgo (tudi po več dni), dokler le-ti niso postali tako relaksirani, da so njihove misli in  odločitve prišle iz njihove »notranjosti«.

Masaža Lomi Lomi temelji na havajski filozofiji imenovani Huna, ki pravi, da vse, kar obstoji, išče harmonijo in ljubezen, zato masažo imenujejo tudi masaža “ljubečih rok”. Cilj Lomi Lomi masaže je sproščanje blokirane energije, njeno harmoniziranje in preusmerjanje s področij telesa, kjer je v izobilju, v področja, kjer je v primanjkljaju.

Res je, da Lomi Lomi masaža sprošča mišice in vrača sklepom gibčnost, res pa je tudi, da z njeno pomočjo vzpostavljamo globoko povezavo med masirancem in maserjem. Nekaj povsem normalnega je, da maser pred začetkom masaže meditira ali moli, včasih tudi skupaj z masirancem, ter izvaja masažo kot meditacijo v gibanju. Na ta način masiranca  prevzame občutek ljubezni in miru.

Maser izvaja masažo po intuiciji, ne pa po vnaprej določenih gibih. Masažo izvaja nežno, toda globoko, s počasnimi, ritmičnimi gibi v obliki valovanja, pri tem pa uporablja celo telo, zlasti pa dlani, komolce in podlakti. Masiranec ima občutek, kot da bi bil potopljen v ocean in kot da bi valoval skupaj z njim. Masažo izvaja na mizi, spremlja jo havajska glasba z uporabo eteričnih olj, prijetne občutke pa lahko maser še poudari.

Maser prične z masažo na hrbtu, saj ta po havajski filozofiji predstavlja prihodnost, nato nadaljuje z masažo spredaj, kar predstavlja preteklost. Na koncu zmasira še ostale dele telesa.

Havajsko masažo Lomi Lomi poučujejo samo v Higeji – šoli za maserje in terapevte. Predavatelj na tečaju je mednarodno priznani inštruktor Duilio La Tegola.