24Avg

NasvetKlasična masaža – enostavno in učinkovito

Klasična masaža je enostavna in zelo učinkovita tehnika, primerna tudi za tiste, ki nimajo medicinskega predznanja – masaža izboljšuje splošno počutje – je zelo priljubljena tehnika za sprostitev in odpravljanje bolečin.

Klasična masaža je zelo priljubljena tehnika za sprostitev in odpravljanje bolečin.
Klasična masaža je zelo priljubljena tehnika za sprostitev in odpravljanje bolečin.

Klasična masaža je sistematična oblika dotikanja, ki vzbuja ugodje in izboljša zdravje, z njo obdelujemo mehke dele telesa. Gre za spretnost, ki se je lahko vsakdo nauči, saj je v bistvu nekaj, kar nagonsko vsi počnemo. Če smo utrujeni ali se nas loteva glavobol, se gladimo po čelu, če hočemo potolažiti otroka, ga potrepljamo po rami, prijatelja primemo za roko in bolečo mesto samodejno podrgnemo.

Ena izmed prednosti masaže je v tem, da jo je prav tako prijetno dajati kot prejemati.

V tradicionalnih kulturah, še zlasti na Vzhodu, se zdi povsem samoumevno, da redna masaža koristi ljudem vseh starosti. Za starogrške in starorimske zdravnike je bila masaža eno izmed najbolj pomembnih sredstev za zdravljenje in lajšanje bolečin.

V začetku 5. stoletja p.n.št. je Hipokrat, oče medicine, zapisal: »Zdravnik mora znati marsikaj, še zlasti pa masirati; kajti z masiranjem lahko utrdimo razmajan sklep in razrahljamo utrdelega.«

Pri nas so masaže zaenkrat cenjene predvsem kot sredstvo za sprostitev in ugodje, manj pa kot splošno zdravilno in preventivno sredstvo. Tako je klasična masaža na severu Evrope zelo priljubljena tehnika za odpravljanje bolečin, pri nas pa je cenjena predvsem zaradi sproščujočega učinka, čeprav tudi zdravilnega ne gre zanemariti.

Za utemeljitelja moderne (klasične) masaže velja Šved Per Henerik Ling (1776-1839). Razvil je tehniko, ki jo danes imenujemo švedska masaža. V njej je združil svoje znanje o gimnastiki in fiziologiji ter kitajske, egipčanske, grške in rimske tehnike. Leta 1813 je v Stockholmu ustanovil prvo šolo, ki je v svoj urnik vključila tudi masažo. Pod njegovim vplivom se je »švedska gimnastika« in švedska masaža močno razvila ter se preko njegovih učencev razširila po vseh baltiških in evropskih deželah, kasneje pa tudi v Ameriko.

Klasična masaža je masaža celega telesa in traja približno 45 minut. Zelo pomembno je, da je poklicni maser zrela osebnost ter da pazi na splošno kondicijo, da ohranja gibljivost z razteznimi vajami, pridobiva moč in vzdržljivost trebušnih, hrbtnih in stegenskih mišic.

Klasična masaža zajema naslednje masažne tehnike:  gladenje,  gnetenje, vtiranje, udarjanje in tresenje.

Učinki masaže so fizične in psihološke narave. Z masažo vplivamo na kožo, na skeletne mišice, na cirkulacijo krvi, na tok limfe, na sklepe in obsklepne mišice, na podkožno maščobno tkivo, na živčni sistem in na duševno počutje.

V Higeji,  šoli za maserje in terapevte, izvajamo tečaj klasične masaže že tradicionalno. Tečaj odlikuje vrhunska kakovost, ki se odraža v sami vsebini tečaja, v izbiri predavateljev, v zastavljenih preizkusih znanja ter v možnostih zaposlitve za naše udeležence.

To pa še ni vse. Tečaj vas ob drugih pogojih pripelje tudi do poklica, ki ste si ga vedno želeli opravljati, saj imamo licenco Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za izvajanje postopkov za nacionalno poklicno kvalifikacije maser.