07Jan

NasvetKineziotaping – podpora gibanju

Kineziotaping je napredna tehnika lepljenja posebnih trakov, ki podpirajo mišične funkcije. Metodo je razvil Japonec dr. Kenzo Kase, doktor kiropraktike, pred približno 25 leti. S kliničnimi izkušnjami je prišel do ugotovitev, da je faza okrevanja po poškodbah občutno krajša, če mišice in sklepe podpremo s trakovi.  Po njegovih ugotovitvah mnogo bolečin nastane zaradi funkcionalnih motenj mišic in tkiv v področju sklepa in njegovega neskladja.  Kineziotaping metoda temelji na procesu fizične samoozdravitve s pomočjo posebnega elastičnega traku.

Glavne funkcije kineziotapinga so izboljšanje funkcije mišic, izboljšanje cirkulacije telesnih tekočin, zmanjšanje bolečine in podpiranje funkcije sklepov.

Naše mišice nimajo samo naloge premikati telo, temveč nadzorujejo tudi cirkulacijo venoznih in limfnih tekočin, telesno temperaturo,… Pri vnetju mišis se prostor med kožo in mišicami zmanjša, kar povzroči zmanjšan pretok limfne tekočine. Ko se le-ta kopiči, proizvaja pristik in draži receptorje za bolečino v koži, kar povzroči lokalno bolečino. Ko kožo na bolečem mestu pred in med samim nameščanjem traku raztegnemo, bo to povzročilo, da se koža pri vračanju v nevtralno pozicijo pod trakom naguba. Prav ta učinek na kožo je pri kineziotapingu najpomembnejši. Z dvigom kože se poveča prostor med kožo in podkožnim tkivom. Limfna tekočina tako lažje odteka iz medporstora v limfni sistem, s čimer se draženje receptorjev kože zmanjša, hkrati pa se stimulira proces samozdravljenja.

Ko je trak nameščen na kožo, se ob vsakem gibu stimulirajo mehanoreceptorji. Impulzi, ki v njih natanejo, gredo v hrbtenjačo, kjer v možganskem deblu aktivirajo celice za nadzor bolečine. Na ta način se občutek bolečine zmanjšuje. Učinek je znan pod imenom “Gate Control Theorie“.

Uspehe kineziotaping metoda dosega pri vrsti težav, zlasti dobro pa učinkuje pri izboljšanju mišičnih funkcij, izboljšanju kroženja telesnih tekočin, zmanjšanju ali odpravi bolečine in učrvstitvi funkcije sklepov. Uporablja se tako kot preventivna kot tudi kurativna tehnika, pri poklicnem in rekreativnem ukvarjanju s športom.

Kineziotaping trak je zelo tanek. Njegova debelina se približa debelini kože. Je prozen, narejen iz bombažne in elastične tkanine. Trakovi, ki jih ima pacient nalepljene na telesu, ga ne ovirajo pri ukvarjanju s športom, pri tuširanju, umivanju in drugih vsakdanjih opravilih.

Naša telesa so narejena za gibanje, kineziotaping tehnika pa gibanje podpira.

Uporabe kineziotaping trakov se lahko naučite na našem tečaju, več si lahko preberete tudi tukaj in pogledate nekaj primerov lepljenja kineziotaping trakov.